Coruña- denumire, origine, poreclă și simbol

Coruña- orașul de sticlă, orașul a cărei denumire nu poate fi împărțită la nivel oficial de către superiori, în timp ce localnicii, turiștii, și erasmușii, se bucură de imaginile infinite de frumusețe oferite cu cea mai mare rafinețe…  Coruña, cealaltă jumătate a inimii mele.

Ce ne spune istoria și ce trebuie să știm despre Coruña, despre asta vă voi povesti sau voi încerca să vă povestesc în următoarele fragmente. În partea întâi vă voi aduce la cunoștință denumirile acceptate ale acestui oraș, problemele juridice legate de denumire, originea numelui și istoriile legate de această denumire. Despre porecla și moto-ul pe care îl are și simbolul care dăinui din timpul Imperiului Roman asupra acestui oraș. Sper că curiozitatea de a afla lucruri noi despre chestii știute de ani de zile vă va face să savurați cu plăcere și intrigă aceste informații, mai mult sau mai puțin tehnice.

~Coruña~

20160129_131944

Plaja Riazor-Orzan

Denumirea

„La Coruña” este denumirea orașului în limba spaniolă, recomandat de Academia Regală Spaniolă a limbii la vorbire și scriere în limba spaniolă.

„A Coruña” este numele oficial în Galicia (în zona Galicia, se vorbește limba galiciană, limbă proprie acestei regiuni și limba oficială alături de limba spaniolă. Este strâns înrudită cu limba portugheză, având 3 dialecte), recunoscută prin Legea galiciană nr. 3/1983.

„Coruña” este forma denumirii fără articol, utilizată destul de frecvent și comună în ambele limbi.

„A Cruña” este un nume alternativ în Galicia, de origine străveche și utilizată foarte puțin.

20160129_145327

Pietrele din jurul orașului care înlocuiesc plaja

Chestiuni juridice: Inițial print-o decizie municipală a fost permisă oficial dubla desemnare „A Coruña” /„La Coruña”, apoi decizia municipală a fost anulată de Înalta Curte, pe motiv că o regulă municipală nu poate abroga Legea galiciană nr. 3/1983 de normalizare lingvistică, care, în art. 10 precizează că numele locurilor în Galicia trebuie să aibă forma oficială în galiciană. În prezent, mai mulți încearcă să apere denumirea „La Coruña”, invocând prevederile Constituției spaniole din 1978, ca având forța juridică superioară celorlalte acte juridice, întrucât nici o lege regională nu poate fi deasupra Constituției. Pe de altă parte, reglementările administrației locale, legislația de bază a statului, prevede posibilitatea municipalităților de a avea numele lor în limba oficială, sau ambele, astfel fiind protejat în mod legal utilizarea acestei denumiri, atât în galiciană, cât și în spaniolă.

În engleză întâlnim varianta „A Coruna” sau „Corunna ”. Eu voi adopta denumirea de „Coruña”, cu „ñ”, pentru ca să nu pierd din magia acestei denumiri și pentru a-l apropria mai mult de persoana mea.

Originea numelui orașului

20160129_144628

Turnul lui Hercule

Dar de unde provine denumirea de Coruña? Conform unei povești pe care am ascultat-o de la un student spaniol din cadrul facultății de turism, ar proveni de la prima femeie care ar fi trăit aici, Cruña, iar denumirea orașului a împrumutat numele ei, adăugând un „o”. Altă opțiune, ar fi că numele provine de la cuvântul latin acrunia, însemnând peninsulă, care s-ar fi articulat greșit A Crunia/La Crunia și de acolo am ajuns la numele A Coruña.

În vremurile lui Ferdinand al II-lea a lui León, secolul al XII-lea, numele „Crunia” a fost documentat pentru prima dată. În anul 1262 apare în scris numele La Crunia. Incontestabil, mai exisă și alte teorii legate de proveniența numelui. O altă etimologie propusă sugerează că ar deriva din Cluny, oraș și ordine religioase din Franța, în timpul domniei mișcării Cluniac, care a fost una dintre cele mai mari forțe religioase din Europa în  950- 1130 d.H., chiar existând un oraș Coruña în provincia Burgos, Franța. O altă supoziție pretinde că ar deriva de la cuvântul „Corono” sau „Cronos” care de asemenea i se mai zice și: Acorán, Gron, Goron, Gronwy în limba galeză. Amintiți-vă de coloanele lui Hercule numite și coloanele Cronus. Acest nume se referă la divinitatea cerească pe care grecii au numit-o Crono, cuvânt al cărei radical conține ideea de „munte”, „mare”. Mai mult sau mai puțin, denumirea orașului ar putea proveni de la cuvântul piatră „piatră de mare”, de ce, nu știu nici eu, dar așa am găsit pe o sursă din spațiile infinite ale internetului. Probabil datorită pietrelor care înlocuiesc zonele în care nu este plajă. Or o fi vorba de puterea lui Hercule indestructibilă precum o piatră care a pus temelia acestui oraș?

Și cea din urmă, dar cea mai intrigantă pentru mine, ar fi că numele pur și simplu înseamnă „Coroană” și derivă de la cuvântul galician „coroa” sau este posibil să fi apărut prin schimbarea cuvântului francez „La Couronne”, ceea ce înseamnă „Coroana”. Pare un pic mai apropiată această denumire pentru mine, întrucât îmi aduce aminte de orașul în care mi-am lăsat jumătate de inimă, Brașovul, inima Transilvaniei și a întregii României. La baza etimologiei cuvântului „Brașov”, există presupunerea că provine din germanul Kronstadt, în maghiară Brassó, și în latină Corona, care nu înseamnă nimic mai mult decât „Coroană”. Ce frumos! În viața mea, m-am îndrăgostit de două orașe total diferite, unul în vest, altul în est, de la care nu am avut nici o așteptare, dar care m-au impresionat maxim. Să fie vorba de soartă?

Porecla

Important este că acest oraș are un nickname destul de interesant „Orașul de sticlă” și desigur un motto „Orașul în care nimeni nu este un străin”. De ce orașul de sticlă?

20160131_153816

„Galeriile”- Avenida Marina

Pe toată coasta de nord a Spaniei este ceva normal să găsești case făcute din sticlă, în mare parte doar peretele exterior cu priveliște spre ocean. Motivul este unul simplu, lumina intră în casă și înlătura umiditatea, care este destul de mare aici, datorită unei caracteristici specifice acestei zone- ploaia. Da ploaia e peste tot, ziua, noaptea, 2 minute plouă cu găleata, 5 minute e soare, și tot așa, dar despre asta voi vorbi mai încolo.  Aceste șiruri de case sunt numite „Galerii”. Ele nu reprezintă nimic mai mult decât un balcon, dar unul original, în întregime din sticlă, ce permite să încălzească apartamentul (apropo, cele mai multe apartamente din orașul vechi nu au încălzire) și să îl ferească de umiditate și vânt.

„Galeriile” sunt una din cele mai importante trăsături din punct de vedere arhitectural al acestui oraș, variind prin stilul lor de la neo-clasic și baroc spre romanic și renaștere. Inițial ele reprezentau spatele clădirilor, fiind partea „urâtă” sau având doar funcția de a aduce lumină și a înlătura umiditatea din casă după cum am spus mai sus, însă acum ele reprezintă fața orașului, un adevărat simbol care și-a lăsat amprenta asupra imaginii acestui loc.

20160228_175424.jpg

„Galeriile” în stil nou

Imemorabile, deosebite, și unice, prin forma lor, ele dau tonalitate originalității orașului! Aș zice că este „cireașă de pe tort”, nu numai pentru arhitecți dar și pentru simpli turiști. Nu ai cum să nu le  îndrăgești. Ah da, de ce totuși orașul de sticlă? parcă pe aici eram. Cică, când soarele se scufundă în ocean spre apus, în „galeriile” din fața portului apare reflexia sa și prin urmare se oglindește în ele, oferind un spectacol impresionat pentru toți vizitatorii acestui oraș. Totodată propagă și mai bine lumina care se revarsă peste imaginile pictoriale ale orașului. Un aspect mai ciudat ar fi moto-ul despre care nu am reușit să găsesc date concrete, cel mai probabil, este vorba doar de un slogan pentru turiști.

Simbolul orașului

simbol

Simbolul inițial

Simbolul este prezent peste tot, inclus pe corpurile de iluminat, coșuri de gunoi și chiar pe pavajul urban. Recunoaștem 2 simboluri, cel vechi, compus dintr-un fond azuriu, pe care este redat Turnul lui Herule, înconjurat de 7 scoici de aur și cel nou, practic rămas fără turn conformându-se noilor timpuri, devenind minimalist. În primul simbol, elementul cel mai frapant este craniul și două oase încrucișate, ale căror rămășite au fost îngropate în fundația farului. Conform unei legende, era un gigant numit Gerion, regele ținutului de la Tagus la Duero, care ținea oamenii sub amenințare și frică. Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă, neîntrecut în forță și vitejie,  a luptat împotriva lui Gerion. După o luptă cruntă care a durat 3 zile, Hercule a învins. El l-a decapitat pe Gerion, și i-a îngropat capul pe o peninsulă plină de pietre mari, lângă mare. În onoarea inamicului învins, a ordonat să fie construit deasupra capului său un turn. Astfel conforme legendei a luat naștere faimosul turn, care apare în scutul La Coruña din 1521, dar care a fost construit de către romani în secolul I. Turnul lui Hercule este singurul far antic/roman care lucrează în prezent. Este considerat unul din monumentele naționale ale Spaniei, fiind inclus din 2009 pe lista UNESCO a monumentelor protejate, devenind parte a patrimoniului universal. În apropierea turnului, Hercule a găsit un oraș, căruia i-a dat denumirea Crunia, în memoria numelui primei femei care a locuit aici și de care s-a îndrăgostit. Când Hercule a părăsit orașul, nepotul său, Espan, a finisat turnul și i-a adăugat o lampă cu foc care nu se stinge niciodată.

03_Simbolo_logo_cor

Noul Simbol

Acum simbolul a rămas tot același, dar a evoluat, fiind stilizat foarte mult. Prin urmare, în fond tot reprezintă Turnul lui Hercule, dar este geometrizat, fiind poziționat în mijloc și înconjurat de razele de lumină ale farului care păzește orașul și ghidează bărcile. Acest simbol este folosit și de către facultatea de aici, UDC (Universidade da Coruña), doar că turnul dispare complet din peisaj, rămânând doar razele de lumină ale Turnului, care ușor pot fi confundate cu razele soarelui. Acest simbol stilizat și simplificat semnifică transmiterea cunoștințelor către studenți.

 

20160219_085242

Promenada Maritimă dimineața

Cam acestea au fost primele incursiuni în istoria Coruñei. Sper că nu v-am plictisit cu detalii prea minuțioase despre acest oraș. Acest articol a fost o documentare pentru mine și am zis că merită să share-uiesc informația. Urmează un alt articol despre locurile frumoase din acest oraș, locuri care trebuie să le vezi. Ele te încarcă cu energie pozitivă și îți dă forțe pentru o nouă zi.

IMG_20160313_164612.jpg

Priveliște de pe muntele San Pedro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s