Tapas Night

E marți, e „Tapas Night”!

Pentru erasmușii din Coruña există în fiecare marți o tradiție frumoasă, ne adunăm la Tapas Night. Încă nu eram aici dar deja știam de aceste seri de la cei care au fost anul trecut. Tot ce știam era că la acest eveniment vin persoane din toate colțurile lumii, adică erasmușii din toată europa și nu numai, care participă la un schimb de experiență aici, în Coruña, iar ceea ce înseamnă Tapas, habar nu aveam.

Ideea de bază la Tapas Night este să socializezi, să faci schimb de idei, să legi prietenii noi și poate să îți faci planuri de călătorie în alte țări după experiența Erasmus. Ideea e simplă, comanzi o băutură și primești un Tapas gratis. Dar în ce constă acest Tapas? Tapas este o gustare sau o varietate de aperitive din bucătăria spaniolă care poate fi făcut din orice ingrediente, în variantă caldă sau rece. Inițial, credeam că este doar un fel de mâncare tradițională. Dar în următoarea seară „Tapas” am înțeles că am greșit și că nu e în nici un caz o mâncare tradițională, e mai mult decât atât. Aș zice că odată cu trecerea timpului, a devenit „un fel de mâncare”, un adevărat stil de viață datorită căruia se pot crea legături și prieteni noi.

Originea cuvântului Tapas vine de la verbul spaniol „tapar”- a acoperi sau de la „tapa”- capac. Istoria zice că a apărut din greșeală, în Andaluzia, sudul Spaniei, atunci când proprietarii de baruri au început să acopere băuturile cu o bucată de carne (chorizo– cârnați de porc după o rețetă tipică a Spaniei sau jamón ibérico– un tip de șuncă maturată, produsă în Spania și Portugalia, protejată sub denumire de origine) sau cu o bucată de pâine pentru a le proteja de muște atunci când le duceau să le servească clienților. Dar surpriză, localnicii au observat că micile gustări, dat fiind faptul că erau sărate, stârneau setea consumatorilor. Prin urmare s-a creat un adevărat lanț trofic: acoperi băutura cu mici gustări, care erau în cea mai mare parte sărate, le servești clienților, ei beau băutura pe care au comandat-o, servesc mica gustare, le crește setea și mai cer o băutură, și iar de la început… afacere nu?!?

Dacă la început erau gratis, acum sunt incluse în meniu. Totuși, unele localuri servesc și acum Tapas gratis. Dacă nu Tapas, atunci te servesc cu măsline, jeleuri, mix-uri de alune, etc., când comanzi o băutură alcoolică sau nealcoolică. Tapas-ul reprezintă o porție mică de mâncare, iar o porție mare, de același fel, uneori este suficientă pentru 2 persoane, o găsești la categoria Raciones. Dacă vrei să încerci mai multe feluri de mâncare din gastronomia Spaniolă dintr-un local, pur și simplu comanzi mai multe feluri de Tapas. Servirea Tapas-ului este concepută pentru a încuraja conversația, pentru ca oamenii să nu se concentreze asupra ceea ce mănâncă întrucât se mănâncă cu mâna. Cumva, printre altele, Tapas mă duce gândul la „zacuskă”. Sunt prea multe asemănări privind rolul lor.

La un moment dat arta culinară a Tapas-ului s-a dezvoltat foarte mult iar acum există o varietate largă de Tapas. Madrid-ul ar fi o piața specială de degustare pentru aceste produse, dar eu zic că nici Coruña nu rămâne în urmă, întrucât oferă o gamă largă de tapas-uri, mai ales cele ce țin de fructe de mare și pește. De asemenea, la Tapas sau i se mai zice Pinchos, mai ales în partea de nord a țării. Pinchos mai mult se referă la o felie de pâine cu ceva deasupra: jamón ibérico, chorizo, cașcaval, legume, etc. Ba mai mult decât atât, există o competiție de Tapas la nivel național, celebrată în fiecare an în luna noiembrie, precum și alte competiții de Tapas între școlile gastronomice din Spania și chiar alte școli din întreaga lume.

Tapas este mai mult decât o simplă gustare, Tapas înseamnă prieteni, socializare, degustare  și distracție. Un adevărat ritual pentru spaniolii care pot într-o seară să deguste în mai multe localuri, după care să se ducă în cluburi. Și cluburile au o istorie aparte. În unele dacă te duci după 4 dimineață plătești intrarea iar până e gratis! Pe când la noi e invers. La 12-1 am nu găsești pe nimeni în club, atunci toți sunt la Tapas, alături de o bere, pahar de vin, Sangria sau Clara de limón. De fapt, Tapas a fost, este și rămâne o mică parte din orice fel de preparate din bucătăria spaniolă.

Îmi vor lipsi aceste seri, atât de speciale, atât de frumoase, cu vorbă multă, oameni dragi și da, alături de un Tapas și o clara de  limón

2 thoughts on “Tapas Night

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s